Ο χορός των μελισσών!

Ο χορός των μελισσών!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις τέλειες πτήσεις της μέλισσας.Οι μέλισσες διαθέτουν έναν ενσωματωμένο χάρτη των κινήσεων του ήλιου στον ουρανό σε εικοσιτετράωρη βάση και είναι σε θέση να προσαρμόζουν πολύ γρήγορα το χάρτη στις τοπικές συνθήκες.Όλες οι αποφάσεις τους για την κατεύθυνση της πτήσης παίρνονται μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.

Η μέλισσα μπορεί να πετάξει ως και 64 χλμ με έναν πρόλοβο γεμάτο μέλι (χωράει κάπου 70 mg χιλιοστά του γραμμαρίου). Το πιο αποδοτικό αυτοκίνητο σήμερα καίει ένα γαλόνι στα 170 μίλια (1 λίτρο στα 72 χλμ). Μια μέλισσα με ένα γαλόνι (3,78 λίτρα) μέλι θα μπορούσε να κάνει 5 εκατομμύρια μίλια (8047 εκατομμύρια χλμ). Ταχύτητα πτήσης: 25 χλμ/ώρα.

Η μέλισσα είναι το πιο ευαίσθητο από όλα τα πλάσματα όσον αφορά στο μαγνητικό πεδίο της Γης.Το χρησιμοποιούν για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους και για να φτιάχνουν τις κερήθρες στις κυψέλες τους. Οι μέλισσες επίσης αισθάνονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην ατμόσφαιρα που προηγούνται των καταιγίδων.

Το αυξημένο στατικό φορτίο της ατμόσφαιρας τις ειδοποιεί να γυρίσουν έγκαιρα στην κυψέλη.Όμως και η ίδια η μέλισσα έχει το δικό της ηλεκτρικό φορτίο. Όταν η μέλισσα βουίζει, χτυπά πολύ γρήγορα τα φτερά της και παράγει ένα δυνατό αρνητικό φορτίο που το τρίχωμά της το διατηρεί. Με αυτόν τον τρόπο έλκει τη γύρη που είναι θετικά φορτισμένη εκ φύσεως!

Οι μέλισσες λοιπόν κάνουν τριγωνομέτρηση (γεωγραφικό εντοπισμό) χορεύοντας. Πως το επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες: Προσαρμόζοντας μια μικρή κεραία σε μερικές και παρακολουθώντας τις με ραντάρ.

Οι μέλισσες έχουν αναπτύξει μία πολύπλοκη γλώσσα για να ενημερώνουν η μία την άλλη που βρίσκεται το καλύτερο νέκταρ και χρησιμοποιούν τον ήλιο ως σημείο αναφοράς.Το εκπληκτικό όμως είναι ότι μπορούν να συνεννοούνται ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες ‘η τη νύχτα υπολογίζοντας τη θέση του ήλιο στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να συλλέγουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες παρά το γεγονός ότι ο εγκεφαλός τους είναι ενάμιση εκατομμύριο φορές μικρότερος από τον δικό μας.

Christie