Τα καλά νέα της πρόπολης

Η λέξη πρόπολη (προ-πόλις) σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών.

Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ κι εκατομμύρια χρόνια από τους οφθαλμούς των φυτών και την επεξεργάζονται, προσθέτοντας κερί και άλλες ουσίες που εκκρίνουν οι ίδιες και την χρησιμοποιούν για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας όπου θα μεγαλώσει ο γόνος (τα μωρά τους) και θα αποθηκευτεί το μέλι και η γύρη και θα σφραγιστεί το κελί.
Επίσης την χρησιμοποιούν ως σιλικόνη καλύπτοντας ρωγμές, λειαίνοντας επιφάνειες και μειώνοντας τα ανοίγματα στη φωλιά τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο εχθρών ή του υπερβολικού κρύου.

Η πρώτη ύλη της πρόπολης είναι ρητινώδεις εκκρίσεις από τους οφθαλμούς των φυτών κυρίως δέντρων και του φλοιού ορισμένων δέντρων. Οι συλλέκτριες πρόπολης με τα σαγόνια τους μαζεύουν τις εκκρίσεις αυτές και με τη βοήθεια των δύο πρώτων ζευγών των ποδιών τους τα μεταφέρουν εναλλάξ στα “καλαθάκια” της γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών. Επιστρέφοντας την κυψέλη άλλες μέλισσες θα παραλάβουν την πρόπολη και θα προσθέσουν κερί και δικές τους εκκρίσεις και το έτοιμο προϊόν χρησιμοποιείται άμεσα.

Τι περιέχει η πρόπολη
Η πρόπολη περιέχει περισσότερες από 300 ουσίες εκ των οποίων:

  • Ρητίνες 45-55% (φλαβoνοειδή, φαινολικά οξέα, τερπένια, κ.α.)
  • Κερί και λιπαρά οξέα25-35%
  • Αιθέρια έλαια 10%
  • Γύρη 5% (πρωτεΐνες, ελεύθερα αμινοξέα)
  • Άλλες οργανικές ουσίες και μέταλλα 5% (κετόνες, λακτόνες, κινόνες, στεροειδή, βενζοϊκό οξύ καθώς και εστέρες, βιταμίνες, σάκχαρα).

Τι προσφέρει η πρόπολη στην υγεία

Η πρόπολη χρησιμοποιείται για δύο χιλιετίες τουλάχιστον από την παραδοσιακή   ιατρική πολλών λαών και πριν μερικές δεκαετίες ανακαλύφθηκε εκ νέου από τη δυτική ιατρική και κτηνιατρική. Μεταξύ 1980 και 1995 δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα για τις ευεργετικές δράσεις της πρόπολης από επιστήμονες 31 χωρών. Πλέον δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα το χρόνο.

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την πρόπολη για τις παρακάτω ιδιότητες

  1. Αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές, αντιϊκές και ανοσοδιεγερτικές.
    Η πρόπολη έχει δράσεις που δεν περιορίζονται στα βακτήρια αλλά καταπολεμά μύκητες ακόμα και ιούς. Η πρόπολη έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία ιώσεων ανθρώπου και ζώων. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα που παράγει περισσότερα αντισώματα.
  2. Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές. Η πρόπολη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν   τα κύτταρα και τη δομή του DNA προκαλώντας κυτταρικό θάνατο και γήρανση.
  3. Αντιδιαβητικές. Φαίνεται ότι η πρόπολη μπορεί να ελέγξει τη γλυκόζη αίματος και να ρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος, οδηγώντας σε μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων του αίματος, και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.  

Αντενδείξεις

Η μόνη αντένδειξη είναι η αλλεργία. Αν εμφανίσει κάποιος δυσάρεστα συμπτώματα μετά τη λήψη πρόπολης όπως φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια σταματάμε αμέσως τη λήψη πρόπολης και συμβουλευόμαστε γιατρό.